Thermometers

Je lichaamstemperatuur meten, doe je best steeds op dezelfde manier en op dezelfde plaats.
Alleen dan kan je de resultaten op een zinvolle manier vergelijken. De temperatuur in de anus kan bv. gemakkelijk méér dan 1 graad hoger liggen dan onder de oksel.

Eén van de beste plaatsen om koorts te meten, is in de mond onder de tong. De punt van de thermometer moet zover mogelijk onder de tong geplaatst worden en men moet de mond dichthouden. Tot 20 minuten voor de meting mag men geen koude of warme dranken drinken.

Indien je de koorts aan het voorhoofd meet, moet je minstens een half uur binnen zijn. Zeker in de winter als het buiten koud is, koelt je gezichtshuid hierdoor af. Kijk goed in het instructieboekje of
je de thermometer stil moet houden of net moet bewegen, en of je moet meten aan de slapen of tussen de wenkbrauwen.

Het trommelvlies wordt ongeveer via dezelfde wegen van bloed voorzien als de hypothalamus.
Dit is het hersencentrum waar de lichaamstemperatuur geregeld wordt. De kerntemperatuur in het oor benadert de centrale lichaamstemperatuur bijgevolg zeer dicht en volgt de schommelingen vrij nauw. Het trommelvlies ligt bovendien behoorlijk diep in het lichaam en het ondervindt weinig externe invloeden.

De oksel staat dan weer wel meer bloot aan uitwendige omstandigheden en dit kan tot grotere schommelingen leiden dan bij metingen onder de tong of in de aars.

Tot slot wordt een rectale meting dikwijls bij baby’s en kleine kinderen uitgevoerd. In de aars is in het lichaam dus een goede manier om de temperatuur te meten. Op voorwaarde dat men de thermometer diep genoeg kan inbrengen en dat het kind het toelaat.

Een digitale thermometer meet snel. Dikwijls reeds in 10 seconden. Maar hij gaat minder hoog dan een kwikthermometer! Deze meet juister, maar een meting duurt 10 minuten! Bovendien is kwik giftig en daardoor verboden en vervangen door thermometers met gallium.
Daarom adviseren wij om na aankoop, een lijstje met metingen op te stellen van alle leden in het gezin wanneer men niet ziek is. Men doet dit 3 opeenvolgende dagen in dezelfde omstandigheden en noteert het. Op deze manier weet men wanneer de thermometer meer meet, dat men koorts heeft.

We hebben digitale, voorhoofds-, oor- en gallium-thermometers van o.a. Predictor en Braun.

Thermometers